تخفیف عدم خسارت در بیمه شخص ثالث یک روش مناسب برای تشویق رانندگان جهت رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی ، احتیاط بیشتر و کاهش تصادفات رانندگی است .بر همین اساس هیات وزیران به استناد ماده 18 قانون بیمه شخص ثالث در ماده 6 آیین نامه تعیین سقف حق بیمه شخص ثالث تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث را طبق جدول زیر هر سال پنج درصد و حداکثر هفتاد درصد تعیین کرده است .
سال
بیمه شخص ثالث
بیمه حوادث راننده
1
5%
5%
2
10%
10%
3
15%
15%
4
20%
20%
5
25%
25%
6
30%
30%
7
35%
35%
8
40%
40%
9
45%
45%
10
50%
50%
11
55%
55%
12
60%
60%
13
65%
65%
14
70%
70%
کاهش پلکانی تخفیف عدم خسارت
به استناد تبصره دو ماده 6 آیین نامه مذکور چنانچه در طول مدت اعتبار بیمه شخص ثالث خسارتی از محل بیمه نامه پرداخت شود هنگام تمدید بیمه نامه به تناسب نوع و تعداد خسارت تخفیف عدم خسارت به شرح جدول زیر کاهش خواهد یافت .
انتقال تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث
به استناد ماده 6 قانون بیمه شخص ثالث کلیه تخفیف ها متعلق به مالک وسیله نقلیه است و در صورت فروش به خریدار منتقل نمی شود . مالک وسیله نقلیه می تواند تخفیف ها را به وسیله نقلیه دیگری از همان نوع که متعلق به خودش و یا والدین ، همسر و فرزندانش باشد منتقل نماید .
ماده 6 قانون بیمه شخص ثالث :
از تاریخ انتقال مالکیت وسیله نقلیه، کلیه حقوق و تعهدات ناشی از قرارداد بیمه موضوع این قانون به انتقال گیرنده منتقل می شود و انتقال گیرنده تا پایان مدت قرارداد بیمه،بیمه گذار محسوب میشود. تبصره : کلیه تخفیفاتی که به واسطه نداشتن حوادث منجر به خسارت در قرارداد بیمه موضوع این قانون اعمال شده باشد متعلق به انتقال دهنده است ، انتقال دهنده می تواند تخفیفات مذکور را به وسیله نقلیه دیگر از همان نوع که متعلق به او یا متعلق به همسر ، والدین یا اولاد بلاواسطه وی باشد منتقل کند . آیین نامه اجرایی این تبصره به پیشنهاد بیمه مرکزی و تایید شورای عالی بیمه به تصویب هیات وزیران میرسد .
سوالات متداول در رابطه با انتقال تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث
آیا در صورت توافق فروشنده و خریدار ، انتقال تخفیف ها به خریدار امکان پذیر است ؟
خیر ، به استناد ماده 6 قانون بیمه شخص ثالث تخفیف ها متعلق به مالک وسیله نقلیه (فروشنده) است و در صورت فروش حتی با توافق طرفین به خریدار منتقل نمی شود.
آیا برای دریافت الحاقیه حذف تخفیف از بیمه نامه وسیله نقلیه فروخته شده باید هزینه ای پرداخت کرد ؟
خیر ، صدور الحاقیه حذف تخفیف عدم خسارت از بیمه نامه وسیله نقلیه فروخته شده رایگان است .
آیا تخفیف منتقل شده توسط فروشنده با تخفیف موجود در بیمه نامه خودرو مقصد قابل جمع است ؟
خیر ، تخفیف هایی که فروشنده به وسیله نقلیه جدید منتقل میکند با تخفیف هایی که وسیله نقلیه جدید از قبل داشته است جمع نمی شوند . به عنوان مثال چنانچه ده سال تخفیف عدم خسارت معادل 50% تخفیف به وسیله نقلیه جدیدی منتقل شود که دارای سابقه چهار سال (20% ) تخفیف عدم خسارت است ، در زمان تمدید بیمه شخص ثالث وسیله نقلیه جدید فقط 50% تخفیف اعمال خواهد شد .
در صورت فروش خودرو به صورت قولنامه یا وکالتی آیا تخفیف به خودروی دیگر منتقل می شود ؟
خیر ، فقط در صورت فروش قطعی وسیله نقلیه میتوان تخفیف ها را حذف و به بیمه نامه وسیله نقلیه دیگر منتقل کرد . افرادی که وسیله نقلیه خود را به صورت وکالتی و یا قولنامه ای فروخته اند باید به این نکته مهم توجه داشته باشند که از لحظه تحویل خودرو به خریدار تا زمانی که سند سبز صادرو پلاک تعویض شود چنانچه خریدار از بیمه نامه شخص ثالث خودرو فروخته شده به عنوان مقصر حادثه استفاده نماید ، تخفیف عدم خسارت بیمه نامه که متعلق به فروشنده است کاهش خواهد یافت . بنابراین بدلیل جلوگیری از ضرر و زیان ناشی از کاهش تخفیف ها در صورت وقوع حوادث احتمالی توصیه میشود فروش و تعویض پلاک بصورت همزمان انجام شود.
انتقال تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث خودروهای متعلق به شرکت های حقوقی چگونه است ؟
شرکت ها در صورت فروش وسیله نقلیه میتوانند تخفیف های وسیله نقلیه فروخته شده را به وسیله نقلیه دیگری که متعلق به همان شرکت و از همان نوع باشد منتقل نمایند .
آیا برای انتقال تخفیف عدم خسارت وسیله نقلیه فروخته شده به وسیله نقلیه جدید محدودیت زمانی وجود دارد ؟
خیر ، دارنده تخفیف ها هیچ محدودیت زمانی برای انتقال تخفیف ها ندارد و هر زمانی که وسیله نقلیه جدیدی خریداری نماید می تواند نسبت به انتقال تخفیف ها اقدام نماید .
آیا می توان تخفیف های منتقل شده را در وسط قرارداد بیمه شخص ثالث به خودروی دیگر منتقل کرد ؟
خیر ، تخفیف های عدم خسارت منتقل شده صرفا در زمان تمدید بیمه شخص ثالث وسیله نقلیه جدید قابل انتقال است و در میان قرارداد امکان پذیر نیست .
آیا تخفیف های برداشته شده از بیمه شخص ثالث سایر شرکت های بیمه را میتوان به شرکت بیمه ایران منتقل کرد ؟
بله پس از دریافت الحاقیه مربوط به حذف تخفیف از بیمه نامه شخص ثالث وسیله نقلیه فروخته شده از سایر شرکت های بیمه می توان بیمه شخص ثالث خودروی جدید را با اعمال تخفیف های منتقل شده نزد بیمه ایران تمدید کرد . عکس این فرایند نیز امکان پذیر است .
در صورت فوت مالک وسیله نقلیه شرایط انتقال تخفیف عدم خسارت بیمه شخص ثالث چگونه است ؟
ورثه و یا نماینده قانونی وراث میتواند نسبت به انتقال تخفیف بیمه شخص ثالث وسیله نقلیه متوفی اقدام نماید .
آیا انتقال تخفیف از خودروی سواری به خودروهای بارکش یا اتوبوس امکان پذیر است ؟
خیر ، وسیله نقلیه ای که به عنوان وسیله نقلیه مقصد انتقال تخفیف ها تعیین میگردد حتما باید از نظر نوع وسیله نقلیه مشابه با وسیله نقلیه مبدا باشد . به عنوان مثال : انتقال تخفیف سواری به سواری انتقال تخفیف موتور سیکلت به موتور سیکلت انتقال تخفیف خودروهای راهسازی و کشاورزی به خودروهای راهسازی و کشاورزی انتقال تخفیف مینی بوس و اتوبوس به مینی بوس و اتوبوس انتقال تخفیف وانت بارها به وانت بارها انتقال تخفیف کامیونت و کامیون به کامیونت و کامیون انتقال تخفیف خودروهای ون و اتوکار به خودروهای ون و اتوکار
چنانچه خریدار و فروشنده وسیله نقلیه عضو یک خانواده باشند تخفیف عدم خسارت منتقل میشود؟
بله ، در صورتیکه خریدار وسیله نقلیه ، همسر ، فرزند و یا یکی از والدین فروشنده باشد در صورت تمایل فروشنده کلیه تخفیف ها به خریدار منتقل خواهد شد .
آیا برای فاصله زمانی خرید خودرو تا زمان تمدید بیمه نامه به خریدار تخفیف داده خواهد شد ؟
بله ، هر چند حداقل مدت زمان لازم برای دریافت پنج درصد تخفیف عدم خسارت یکسال کامل می باشد اما پس از توافق شرکت های بیمه با یکدیگر مقرر شد چنانچه خریدار از زمان خرید وسیله نقلیه تا زمان تمدید بیمه نامه فاقد سابقه خسارتی باشد بدون در نظر گرفتن تاریخ خرید وسیله نقلیه پنج درصد تخفیف عدم خسارت اعمال گردد .
اگر از محل بیمه خودروی جدیدی که خریدم خسارتی پرداخت شده باشد ، تخفیف های من از بین می رود ؟
چنانچه خسارت واقع شده مربوط به بعد از تاریخ انتقال سند مالکیت باشد و یا به عبارت دیگر حادثه در زمانی رخ داده باشد که شما مالک وسیله نقلیه بوده اید آنگاه بخشی از تخفیف های موجود شما از بین خواهد رفت . برای دریافت یکبار خسارت مالی 20% ، دوبار 30% ، سه بار و بیشتر 40% از تخفیف های شما کسر خواهد شد . در صورتیکه خسارت واقع شده جانی باشد برای یکبار 30% ، دوبار 70% ، و سه بار یا بیشتر 100% از تخفیف هااز بین خواهد رفت . اما اگر حادثه قبل از انتقال سند رخ داده باشد هیچ تاثیر منفی بر روی تخفیف های شما نخواهد داشت .
در صورت سرقت وسیله نقلیه آیا انتقال تخفیف بیمه نامه خودرو مسروقه توسط مالک آن امکان پذیر است ؟
بله بر اساس نامه شماره 1400/401/64056 مورخ 1400/05/13 اداره نظارت بر بیمه های خودرو بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در صورت سرقت وسیله نقلیه ، مالک آن میتواند در صورت عدم کشف خودرو و پس از منقضی شدن بیمه نامه خودرو مسروقه تخفیف های بیمه نامه مذکور را به خودرو هم نوع متعلق به مالک و یا بستگان درجه یک ایشان منتقل نماید .
آیین نامه مربوط به انتقال تخفیف عدم خسارت از چه تاریخی لازم الاجراست ؟
به موجب تبصره دو تصویب نامه شماره 51292/ت 1366434/6/14 مورخ 1366/04/24 هیات محترم وزیران در خصوص لازم الاجرا شدن مصوبات موضوع اصل 138 و سایر قوانین و مصوباتی که علاوه بر دستگاه های اجرایی وکارکنان آن برای سایر مردم حق و تکلیف ایجاد می نماید ، 15 روز پس از انتشار در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران لازم الاجراست . بنابراین از آنجاییکه اصلاحیه آیین نامه اجرایی در تاریخ 1397/10/17 به تصویب هیات وزیران رسیده و در تاریخ 1397/10/27 در روزنامه رسمی چاپ شده است از تاریخ 1397/11/12 لازم الاجر خواهد بود .